Bezoekt u de website via uw GSM draai dan uw toestel horizontaal voor een goede weergave
Groeve Route Cadier en Keer afstand 11,66 km
Land: Nederland
Provincie: Limburg
Vertrek : Parkeerplaats Winkelcentrum / Torenstraat
Aankomst : Parkeerplaats Winkelcentrum / Torenstraat
Parking : Op de gratis parkeerplaats bij de startpunt.
Wandeltijd: 2,23 uur. ( = actieve wandeltijd)
Totale tijd: 5, 19 uur. ( = wandeltijd inclusief inactieve tijd)
Wikiloc Wandeling
We waarderen het zeer als u een berichtje achter laat in ons gastenboek!
Je start de wandeling bij de parkeerplaats aan de Torenstraat. Je volgt het pad langs de vendelstraat richting de rijksweg. Je steekt deze over richting de Eckelraderweg daarna Keerestraat. Na een kilometer slaat u het bospad linksaf in. De eerste bezienswaardigheid is het Monument “Groeve Orenberg”. Het monument bestaat uit een serie grote steenblokken die lijken op betonblokken. Dit is een van de weinige plekken in Nederland waar conglomeraatgesteente aan de oppervlakte te zien is. In 1879 was de grindgroeve reeds in gebruik alwaar zand en grind werden afgegraven. Het grind werd gebruikt om wegen mee te verharden. Tijdens het afgraven ontdekte men grote brokken natuurlijk beton, die men als onbruikbaar afval opzij legde. De groeve werd later opgevuld met vuilnis. Na het dichtgooien van de groeve werden de betonblokken op hun tegenwoordige plek gezet om tentoongesteld te worden.
Daarna vervolg je de route door het ruige en momenteel zeer natte bos. Door de extreme regenval zijn vele bospaden overspoeld, dus kijk uit voor de gladde trapjes etc.
De volgende en mooiste groeve die u tegen komt is “Groeve Trichterberg” in gemeente Gronsveld. De groeve werd eerst ontgonnen als ondergrondse kalksteengroeve door blokbrekers. In een latere periode werd de groeve een dagbouwgroeve en verdween het ondergrondse deel vrijwel volledig. Van de ondergrondse groeve resteren op enkele plekken nog nissen en een gang. De gangen lagen gemiddeld 15 meter diep onder het aardoppervlak en een enkele gang ging tot wel 150 meter diep door de krijtlagen heen.
Hierna steekt u de Eckelraderweg over en komt u uit in het mooie “Savelsbos”. Het Savelsbos is een smal, grillig hellingbos, één van allermooiste bossen van Zuid-Limburg. Onder het bos kronkelen de gangen van (écht) oude groeves. Delfstoffen waren grind, mergel en vuursteen. Er liggen meerdere prehistorische vuursteenmijntjes in het Savelsbos.
In dit bos ligt ook “Grindhoeve Savelsbos”. Sinds de Romeinse tijd tot rond 1950 werd de bovengrondse grindgroeve ontgonnen voor zand en grind om daarmee wegen te verharden. Sinds 1953 is het Savelsbos inclusief het gebied van deze groeve in beheer van Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer heeft de grindgroeve ingericht als recreatieplek waar je heerlijk even kunt rusten op de bankjes.
Kort na het verlaten van de groeve kom je uit bij de “Bergpas”. Dit is een rots opening die uit zou kunnen komen onder de Grindhoeve.
Vanaf hier gaat u langzaam Gronsveld in waar de mooie Sint Martinuskerk bevind. ij het verlaten van Gronsveld komt u uit bij informatie "D`n Driej" hierna gaat u rechts het pad in, welke deze dag extreem nat was. Je volgt dit pad wat je daarna een mooi uitzicht hebt op de “Riesenberg groeve”. De groeve werd door blokbrekers ontgonnen voor de winning van kalksteenblokken. De groeve vormde in eerste instantie één geheel met de Riesenberggroeve en dit was nog steeds het geval tijdens een inspectie in het tweede kwart van de 19e eeuw. Een deel van de groeve is later ingestort waardoor de Groeve boven op de Riesenberg een aparte groeve is geworden van de westelijker gelegen Riesenberggroeve. Met een mooie klim naar de Riesenberggroeve heb je een mooi uitzicht over de vallei van Gronsveld.
Direct na deze groeve ligt een huis genaamd "Huis De Beuk" Huis De Beuk werd tegen het einde van de 18e eeuw bewoond door twee kluizenaars. In 1848 werd de boswachterswoning opgetrokken in mergel in opdracht van de familie Martens. De Beuk is nu eigendom van Staatsbosbeheer. Het huis wordt voornamelijk door Eddy Jacobs onderhouden.
Na de Beuk gaat u door rechtsaf door het poortje heen en volgt u een lang pad weer richting Cadier en Keer.
Keep on Hiking
Hieronder bevinden zich enkele foto`s die ik heb gemaakt van de tour. De tour live volgen kunt u via mijn YouTube kanaal "Hans Boelens Hiking trails and more "
We waarderen het zeer als u een berichtje achter laat in ons gastenboek!